5 typiske gør-det-selv fejl indendørs

0
639

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/husoghaveliv.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 93

Meget gør-det-selv arbejde ender som gør-det-om arbejde på grund af en række grundlæggende fejl i udførelsen. Vi har fanget de 5 mest almindelige gør-det-selv fejl, så du undgår at lave dem, når du skal gøre noget selv indendørs.

Kan du huske XL-Bygs gamle Brøler? Den lever og lyder i bedste velgående her over ti år efter reklamekampagnen hærgede landet. For meget gør det selv arbejde udføres forkert, fordi dem som udfører arbejdet, ikke har helt styr på teknikken eller hvilke og hvor mange materialer, der skal anvendes.

Gennemboring af skjulte installationer

Gør-det-selv fejl nummer et er uden tvivl gennemboring eller gennemsavning af skjulte installationer. Det kan både give livsfarlige stød til den person, der fører boremaskine eller sav, samt forårsage store vandskader og eventuelt føre til brand, hvis vi taler elektriske installationer.

I dag er det dog forholdsvist nemt at undgå. Du skal bare købe en såkaldt multiscanner, der både kan opdage vandrør, elledninger og andre skjulte installationer i vægge, gulve og lofter.

Forkert montering af gipsplader

En anden klassiker er opførsel af skillevægge af gipsplader. Her er der mange, som vælger alt for tynde lægter til træskelettet eller som kun monterer et lag gipsplader i stedet for to. Den tredje mest almindelig bommert er at glemme at isolere skillevæggen.

Resultat bliver en alt for ustabil og alt for lydt skillevæg. Den kan nemt slå revner og det kan være svært at få f.eks. glasvævet til ikke at revne i samlingerne, fordi væggen står og giver sig hele tiden. Samtidig vil det være nemt at høre, hvad der foregår på den anden side af skillevæggen, fordi den ikke er isoleret.

Endelig lever skillevæggen ikke om til de eventuelle brandkrav, som der stilles til byggeriet.

Ulovlige elinstallationer

Selv om du må foretage meget mere arbejde selv på dine elinstallationer, er der fortsat en hel del, der kræver en fagmand. Vil du undgå at foretage ulovligt elarbejde, skal du går ud fra den simple tommelfingerregel, at alt hvad du kan gå lige til, må du selv røre ved. Men alt det, der er gemt væk i muren, sidder inde i skillevægge eller ligger oven på loftet, skal du holde fingrene fra.

Så skal du ændre på boligens grundlæggende elinstallationer, etablere et nyt lampested eller en ny stikkontakt, skal du have fat i en autoriseret eller certificeret elinstallatør. Og skal du selv rode med den del af elarbejdet, som du godt må udføre, bør du som minimum anskaffe en polsøger, så du kan se, om der er slukket rigtigt for strømmen, samt et velisoleret skruetrækkersæt.

Ulovligt VVS- og kloakarbejde

Lige som med elarbejde, må du foretage dig mere inden for VVS-området i dag end tidligere. Igen gælder tommelfingerreglen om, at du må skifte de ting, du umiddelbart kan gå til. Men du må ikke begynde at etablere nye VVS-installationer, ligesom du ikke må foretage indgreb i boligens faste vand- og afløbsinstallationer.

Går der hul på den slags arbejder, dækker forsikringen ikke og netop vandskader kan løbe op i rigtig mange penge. Så overhold reglerne og overlad den slags til fagfolk.

Utætheder og manglende vådrumsmembran i badeværelset

Når vi er ved vandskaderne, giver utætheder i fugningen af fliser i badeværelse, køkken eller bryggers, samt manglende etablering af vådrumsmembraner i netop vådrum tit anledning til fugt- og ligefrem vandskader. Det fører hurtigt til problemer, der både kan skade bygningen og skabe mug- og skimmelproblemer.

Så vær ekstra omhyggelig, når du arbejder på egen hånd i de dele af boligen, hvor der håndteres vand.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her